Kesäisiä ajatuksia palautumisen merkityksestä työkykyyn

Kesäinen blogiteksti työhyvinvoinnista.

Pidä huolta!

Joka vuosi kesälomien alla käydään keskustelua palautumisen merkityksestä työkykyyn. Tämän kevään lomien pitämistä ja työtuntien määrää koskevaan julkiseen keskusteluun liittyi työhyvinvoinnin asiantuntijoiden rinnalle moni yritysjohtaja ja tietotyöläinen. Keskeinen viesti oli se, että tuottavuus ei kasva tekemällä mahdollisimman pitkää päivää ilman lomia tai taukoja. 

Johtajat puhuivat tasapainosta työn ja muun elämän kesken, kertoivat itse elävänsä kuten opettavat ja kannustavat henkilöstöään tekemään samoin. Vahvaa viestiä siitä, että olemme siirtymässä johtamisessa kohti aikaa, jolloin sisäistetään, että voidakseen olla tuottava, on huolehdittava fyysisestä ja psyykkisestä jaksamisestaan. 

Hyvä johtamiskulttuuri onkin aivan keskeinen työhyvinvoinnin ja työkyvyn lähde ja erityisesti esihenkilön rooli ja esimerkki on tärkeä.

Raflaavasti yksinkertaistaen yleensä työkykykeskusteluissa puhutaan usein työterveyshuollosta, ergonomiasta, kuntosaleista ja ”kulttuuriseteleistä”. Kaikki ehdottoman tärkeitä asioita ja osia kokonaisuuteen, mutta eivät voi yksinään ylläpitää työkykyä ja työhyvinvointia, jos johtamiskulttuuri sakkaa. 

Tässäkin tekeminen on sanomista tärkeämpää. Jos sanotaan toista ja kuitenkin kehutaan tai ihaillaan henkilöä, joka vastaa aina viesteihin mihin kellonaikaan tahansa ja paahtaa seitsemän päivää viikossa hommia, organisaatiossa kyllä ymmärretään nopeasti johdon arvostukset juhlapuheista huolimatta. 

Työntekijä kantaa tietysti itse vastuunsa siitä, että vaalii omaa työkuntoaan ja johtaa itseään. Mutta onhan se helpompaa sellaisessa työkulttuurissa, jossa arvostetaan hyvinvoivaa tekijää. Näissä organisaatioissa ymmärretään, että hyvässä hapessa olevat tyypit tekevät omalla panoksellaan tuottavuusloikasta totta, luovat uutta, jaksavat johtaa paremmin ja tuottavat positiivista energiaa koko työyhteisöön. 

Pitäkäähän siis itsestänne ja kollegoistanne huolta, meillä on tässä muutoksen mylläämässä toimintaympäristössä todella paljon tehtävää. Pandemian jälkihoito, niin yksilöiden hyvinvoinnissa kuin organisaatioiden tuottavuudessa ja tuloksentekokyvyssä, vaatii meiltä paljon. Hyvinvoivana pystymme näihin haasteisiin vastaamaan.

Rentouttavaa ja energisoivaa kesää!