Ei tästä kumminkaan tuu mitään!

Organisaatiokulttuuri vaikuttaa mielen asetuksiin.

Olet keksinyt loistavan idean, jolla organisaatiosi asiakaspalvelu ja samalla tuottavuus paranee merkittävästi. Et ole ihan varma siitä, tuleeko se onnistumaan, mutta päätät ottaa riskin ja yrittää.

Monet tekijät vaikuttavat siihen, että hankkeesi lopulta epäonnistuu. Mitä teet seuraavaksi? Otatko opit talteen ja vältät seuraavassa hankkeessa samoja virheitä vai annatko epäonnistumisen muuttua mielessäsi ominaisuudeksesi? Millainen on ajatuksesi vire – epäonnistuiko hanke vai oletko sinä epäonnistuja? Ryhdytkö seuraavaan hankkeeseen tai tehtävään vain, jos olet etukäteen satavarma, ettei se sisällä riskiä?

Valmennuksissa tulee usein pohdittua sitä, miten paljon opitut ajattelumallit, suhtautumistapa ja asenne vaikuttavat siihen, miten ihminen työssään onnistuu. Miten paljon ne kahmivat täysin ansaitsemattomasti valtaa heilutellessaan ”pieleen menee – ei oo ennenkään onnistunut” kylttejään mielen pohjilla.

Organisaatiotasolla vallitseva organisaatiokulttuuri vaikuttaa mielen asetuksiin merkittävästi. Ollaanhan tekemisessä koko organisaation tavasta ajatella ja suhtautua asioihin. Olen käyttänyt usein Carol S. Dweckin termiä Mindset, jonka suomennos voisi olla ”mielen asetukset” tai ”mielen asento”, koska se kuvaa hyvin ajattelun pohjavirettä, suhtautumistapoja arjessa vastaantuleviin asioihin.

Mindset on enemmän kuin asenne, se on syvempää ja kuitenkin melko selkeää. Organisaation vallitsevaan kulttuuriin ja ajatteluun pääsee sisälle yksikertaisilla, mutta paljastavalla kysymyksillä; ”Miten asioita on täällä tapana tehdä? tai ”Miten suhtaudumme organisaatiossamme asiaan X”? Opitaanko, kiitetäänkö yrittämisestä vai etsitäänkö syylliset? Kun yrityskulttuuri on tekoja, myös yrityksen mindset on lopulta johtamiskysymys, Mindset Leadership.

Mielen asetukset kannattaa panna syyniin ja päivittää. Yksittäiset epäonnistumiset eivät muokkaudu ominaisuuksiksi, niistä voi tulla oppimiskokemuksia (kunhan enin ketutus lakkaa). En ole epäonnistuja. En vain onnistunut – vielä.

Lue lisää palveluista