Yeah Sherlock – menestystä matkallenne, missä ikinä olettekin juuri nyt

Yrityskulttuuri on kilpailuetu

Yeah Sherlock – menestystä matkallenne, missä ikinä olettekin juuri nyt

Matkan voi aloittaa vain sieltä missä parhaillaan on. Menneisyys on takana, sinne ei voi palata, vaikka kuinka haluaisi. Tulevaisuus on edessä suuntana, tavoitteina ja odotuksena, mutta ei vielä täällä.

”On aina lähdettävä sieltä, missä todellisuudessa on juuri nyt” opasti vanhempi kollega jo vuosia sitten. Vaikka ajatus saattaa ensivilkaisulla näyttää ”yeah Sherlock ” -tyyppiseltä, mutta käytäntö ja arkikokemus kertovat toista tarinaa.

Olen nähnyt suunnitelmia, jossa halutaan aloittaa tulevaisuudesta ja hypätä reippaasti (tylsien ja työläiden) välivaiheiden yli, jotta tuloksia syntyisi nopeammin. Kun ajatellaan esimerkiksi organisaatiokulttuurin kehittämistä, oikotietä tulevaisuuteen ei ole.

Me haluamme samanlaisen kulttuurin, kun noillakin on!

Kulttuuria ei voi ostaa mistään valmiina, eikä sitä voi kopioida toisesta yrityksestä. Se, mikä toimii toisaalla, ei välttämättä toimi meillä. Toki hyviä käytäntöjä voi jakaa ja ottaa käyttöön, mutta tässä ei puhuta siitä.

Kulttuuri pitää rakentaa ihan itse (saa rakentaa, ajattelen minä). Se vaatii pitkäjänteistä työtä ja kurinalaisuutta. Esimerkillä johtamista. Määrätietoisuutta.  Nykytilan rehellinen arviointi luo vahvan pohjan suunnittelulle ja se antaa myös realistiset etenemisen etapit. Kulttuuri rakennetaan aina tukemaan yrityksen tai organisaation tavoitteita.

Siksi yrityskulttuuri, joka on muotoiltu juuri oman yrityksen pirtaan, muodostuukin niin mehukkaaksi kilpailueduksi. Tavoitteita tukeva kulttuuri houkuttelee ja myös pitää sen halutun ja oikean osaajaporukan elämään missiota todeksi.

Mihin palaamme?

Yhtä vaikeaa on kehittää ”palaamalla” johonkin, mitä ei enää ole, oli se sitten paluu normaaliin (?), paluu toimistoille, paluu läsnätyöhön – jopa ”paluu töihin” on kuultu. Kun pandemia alkaa hellittää, olemme jälleen uuden tilanteen edessä. Työelämä on pysyvästi muuttunut. Toimintaympäristön muutos muovaa työelämää ja sitä kautta työ – ja johtamiskulttuuriamme uusiksi.

Menneestä saa oppia ja ymmärrystä, kertoohan se meille tarinaa siitä, mitä olemme tänään ja miksi jotkut asiat ovat kuten ovat. Työelämää kehitettäessä menneestä otetaan mukaan kaikki arvokas, toimiva ja hyödyllinen. Tulevaisuutta suunnitellaan, unelmoidaan ja visioidaan rohkeasti kaiken sen tiedon valossa, mitä meillä on juuri nyt. Hyvää matkaa!